Majčinski instinkt

je najbolji kompas u odgoju djeteta

Majčinski instinkt je najbolji kompas u odgoju djeteta

O meni

Ja sam Marina, majka, supruga i vlasnica obrta za savjetovanje i edukaciju “Svijet snova”.

Po struci sam magistra psihologije, psihoterapeutkinja i prvostupnica pedagogije. Smatram da nas struka ne određuje i da se ne trebamo vrednovati prema zvanju, ali ne mogu se zamisliti da radim bilo što drugo. Radim ono što volim i smatram ovo svojim pozivom, a ne zanimanjem. Danas sam zahvalna svom sinu za sve one neprospavane noći jer mi je, tada nezaposlenoj mami, otkrio čime ću se baviti u životu.

Pored tematike spavanje beba i djece, roditeljstvo – odnosno majčinstvo – je moja druga velika ljubav. Majčinstvo me neprestano oduševljava i smatram da se rođenjem djeteta ne rađa samo dijete, nego i majka.

Rođenje moga sina bio je jedan od najvažnijih događaja u mom životu u svakom pogledu. Pripremanjem za njegov dolazak čitala sam puno o trudnoći, porodu, dojenju i srodnim temama, ali ne i o spavanju beba. Smatrala sam da ako imaš sreće dobiješ dijete koje dobro spava ili ako imaš malo manje sreće, nećeš se baš naspavati kao roditelj. Kasnije sam shvatila da to baš nije tako.

Osobno sam iskusila koliko manjak sna može negativno utjecati na cijelu obitelj. Vrhunac je bio kada se moj sin s oko 4 mjeseca budio noću barem 10 puta, a dnevno spavanje je bilo bez ikakvog reda i prekratko je trajalo. S obzirom na to da nisam hvatala više od jednog sata sna u komadu, pretvorila sam se u suprugu i majku kakva nisam željela biti. Znala sam da mora postojati nekakvo rješenje koje ne uključuje prestanak dojenja, jer to za mene nije bila opcija. Pustiti dijete da se isplače kako bi naučilo spavati mi također nije bila opcija.

Odlučila sam naučiti sve što sam tada mogla o spavanju beba i krenula proučavati stručnu literaturu. Postoji mnoštvo autora iz područja spavanja beba – od iznimno kvalitetnih do onih koji zastupaju stajališta koja smatram štetnim po emocionalni razvoj djeteta, a posebice po razvoj sigurne privrženosti. Pronašla sam one autore čiji se stavovi poklapaju s mojima.

Ubrzo sam shvatila zašto se moj sin toliko budi noću i što ja mogu napraviti da se to promijeni. Shvatila sam da nisu jedine opcije pustiti dijete da se isplače ili čekati da prođe fazu nespavanja. Postoje i drugi nježni načini koji zaista funkcioniraju. Postupno je počeo spavati sve bolje i bolje.

Ovo iskustvo me potaknulo da još više istražujem o spavanju djece i pomognem drugim roditeljima koji se suočavaju s istim problemima, a sami ne znaju otkuda krenuti.

Vjerujem da Vam mogu više pomoći što više znam pa se stoga neprestano usavršavam, čitam i razvijam ne samo što se spavanja djece tiče, nego i drugih srodnih tema. Najdragocjenije iskustvo mi je ipak rad s drugim roditeljima jer od svake mame i djeteta naučim nešto novo. Pozitivne promjene kojima svjedočim najveća su mi nagrada i poticaj.

Podržavam povezujuće roditeljstvo, stvaranje sigurne privrženosti, prirodan i neometan porod, dojenje, nošenje beba, platnene pelene, pozitivnu disciplinu (protivim se fizičkom kažnjavanju djece) i sve ono što jača duboku povezanost između djeteta i roditelja.

Ne smatram se idealnom majkom jer sam prije svega čovjek i sama svakodnevno učim na vlastitim pogreškama. Ne smatram da znam sve ili da znam što je najbolje za svakoga. Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete. Ja sam tu da pripomognem u lakšem snalaženju u najzahtjevnijoj i najodgovornijoj ulozi na svijetu – roditeljstvu.

 

Marina Ecimović, mag. psych.

Kontaktirajte me

13 + 4 =