Pitanja i odgovori

pitanja i odgovori

Često postavljena pitanja

Naravno da možete i drago mi je kada roditelji uspiju u tome. Postoji jako puno literature iz područja spavanja beba koja Vam može u tome pomoći. Međutim, različiti autori nude različite metode koje mogu i ne moraju odgovarati Vama i Vašem djetetu. Najbitnije je pronaći one koje će Vam najbolje odgovarati. Ono što je zajedničko svim roditeljima koji mi se jave je potreba za promjenom, ali sami ne znaju otkuda početi zbog mnoštva proturječnih informacija na koje nailaze. Svatko tko je iskusio manjak sna zna kako u takvim situacijama pamćenje, koncentracija i pažnja ne rade baš najbolje. Čitanje knjiga o spavanju djece te pronalaženje načina koji će najbolje odgovarati Vama i Vašem djetetu dok ste kronično neispavani nije uopće lagan zadatak. U takvim trenucima dobro dođu konkretni savjeti i upute nekoga tko zna jako puno o spavanju djece i tko je sam prošao isto, a ima pritom u vidu temperament Vašeg djeteta. Svakodnevno bih pratila Vaš napredak i bila Vam na raspolaganju za bilo kakva pitanja ili nedoumice. Ni u jednom koraku procesa ne biste bili sami.

Gotovo sva djeca mogu poboljšati navike spavanja. Jedina iznimka su djeca čiji problemi sa spavanjem imaju neurološki uzrok. Nije moguće unaprijed predvidjeti kakav će točno biti ishod određenog procesa, ali do sada su sva djeca majki s kojima sam radila i koje su bile dosljedne pokazala napredak. Već samim kontaktiranjem osobe koja Vam može pomoći, pokazujete visoku razinu motivacije za promjenom, koja je vrlo bitna u cijelom procesu.

Moj pristup je polagan i temeljit te zahtijeva vremena. Potrebno je otkriti uzrok lošijeg spavanja djeteta i raditi na tome. Brza rješenja gotovo uvijek nisu i dugoročno dobra rješenja. Potrebno je shvatiti što dijete treba od Vas ako se često budi noću. Postoje metode kojima se brzo postižu efekti u smislu da dijete u kratkom roku počinje spavati cijelu noć bez buđenja. Do toga se uglavnom dođe na načine koji nisu povoljni po dijete ni po odnos između djeteta i roditelja jer uključuju isplakivanje. Iznimno se protivim metodi isplakivanja, stoga sa mnom nećete postići efekt da Vam dijete nakon nekoliko noći prospava noć bez buđenja. Do toga ćemo doći postupno i s većim vremenskim odmakom, ali uz nenarušen odnos između roditelja i djeteta. Dijete će prespavati cijelu noć onda kada će biti razvojno spremno za to, ali pod uvjetom da mu damo sve preduvjete za postizanje kvalitetnog sna. Ne trebamo ni ne smijemo od djeteta očekivati nešto na što ono nije spremno. Moj pristup se bazira na znanstveno utemeljenim činjenicama o spavanju djece, pri čemu vodim računa o trenutnim razvojim sposobnostima djeteta.

Ne! Iznimno se protivim metodi isplakivanja, koja dugoročno može imati nepovoljne posljedice po emocionalni razvoj djeteta. Rezultat ovakve metode možda može biti dijete koje naizgled bolje spava, ali dugoročno gledano kod takve djece se često javlja otpor prema odlasku na spavanje, imaju veći rizik za razvoj anksioznosti u budućnosti i, što je najgore, djetetovo povjerenje u roditelje je narušeno.

Načini na koje se može poboljšati spavanje djece su vrlo različiti. Koristim različite metode te njihove kombinacije, ovisno o potrebama svake obitelji. Ne radi se o jednoj univerzalnoj metodi koja pomaže svoj djeci kako bi bolje spavala. Svako je dijete jedinstveno i svaka je obitelj posebna. One kojima se s osobne i profesionalne strane protivim, poput metode isplakivanja, nikad neću predlagati ni podržavati.

Često se krivo misli da su promjene navika spavanja djece samo i isključivo povezane s treniranjem spavanja i metodom isplakivanja. Ljudi su prirodno skeptični prema nečemu što im nije toliko poznato i to je sasvim normalno. Termin treniranje spavanja beba s razlogom ima negativnu reputaciju. Takvo treniranje ih uči da ne signaliziraju ili da ne plaču kada se nečemu protive. Ne podržavam to. Djeca će nam pokazati kada im je vrijeme za spavanje. Na nama je da prepoznamo te znakove. Želim da dijete spava jer su mu sve potrebe zadovoljene, a ne zato što misli da nećete doći da ga utješite. Djeca nisu roboti i ne možemo ih trenirati kako bi bolje spavala. Ono što možemo je omogućiti im sve preduvjete kako bi bolje i kvalitetnije spavala, pratiti nihove signale i potrebe te odgovarati na njih na način koji nam se čini najispravnijim.

Naravno! Podupirem odluku s kojom se Vi najugodnije osjećate. Ne želim da radite nešto što je protivno Vašim stajalištima. Trebate slijediti ono što osjećate da je za Vas i Vaše dijete najispravnije. Djeca mogu jednako dobro spavati u bračnom krevetu kao i u svom krevetiću. Iskustvo mi je pokazalo da djeci koja spavaju s roditeljima treba malo duže kako bi izmijenili svoje navike, ali to mogu postići jednako dobro kao oni koji spavaju u svom krevetiću. Ovisno o temperamentu, nekima odgovara mir i više prostora kojega mogu dobiti u vlastitom krevetiću, dok nekima odgovara i treba blizina roditelja. Ako dijelite svoj krevet s djetetom, ali se s tim više ne osjećate najbolje i smatrate da je vrijeme za tranziciju u djetetov krevetić, mogu Vam pomoći u tome.

Naravno! Maksimalno podupirem dojenje do što duže dobi i ono nije nikakva prepreka da bi dijete dobro spavalo. Želim da zadržite sve ono s čim se osjećate ugodno i da promijenimo ono što za Vas više ne funkcionira.

Bebe imaju emocije i u redu je da ih izražavaju, a u prvoj godini života plač je glavni način komunikacije djeteta s odraslima. Kada im mijenjamo određene navike, kada su zbunjeni ili ne razumiju zašto se nešto događa, plačem nam to daju do znanja. Plača će biti ovisi o tome kakve će promjene biti postupno uvedene. Ukoliko će se promijeniti način uspavljivanja, najvjerojatnije će biti plača. Ako je Vaše dijete naučilo zaspati dojenjem/nošenjem/ljuljanjem i uskratite mu taj određeni način na koji je naučilo zaspati, najvjerojatnije će plakanjem reagirati na promjene koje se događaju. To neće biti plač stresa,nego znak protesta na uvođenje promjena. Ako se ne promijeni način uspavljivanja, najvjerojatnije neće biti plača, ali će trebati više vremena za promjene. Stoga ne mogu obećati da neće biti plakanja, ali ni u jednom trenutku dijete neće biti ostavljeno da plače. Vrlo je važno da se dijete utješi pri svakom plaču. Potičem roditelje da uvijek odgovaraju na djetetove potrebe i da reagiraju na svaki plač, da ga maze, smiruju i da nikada ne puste dijete da se isplače.

Tijekom konzultacija prikupljam dodatne informacije koje nisu prikupljene upitnikom spavanja, a koje su mi potrebne kako bih što bolje razumjela obrazac spavanja Vašeg djeteta. Nakon otkrivanja uzroka lošijeg spavanja djeteta, roditelje savjetujem i educiram o spavanju općenito te raspravljamo o dostupnim opcijama.

Da. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, možemo raditi zajedno neovisno o tome gdje se nalazite. Konzultacije mogu biti obavljene u Vašem domu ukoliko ste iz Zagreba ili putem video poziva ako ste iz nekog drugog mjesta. Nakon konzultacija, većinu posla obavljamo putem e-maila ili poziva.

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja, slobodno me kontaktirajte putem e-maila: marina@svijetsnova.hr